Vbox7.Nice-ForumS.NeT

vbox7
 
ИндексВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеПотребителиПотребителски групиВход

Share | 
 

 Как да преинсталираме Windows XP

Go down 
АвторСъобщение
Ultras
Admin
avatar

Брой мнения : 13
Registration date : 02.12.2007

ПисанеЗаглавие: Как да преинсталираме Windows XP   Нед 02 Дек 2007, 06:19

Windows XP- инсталиране

Aвтор: XAKEPA^^ (c) / http://chelp.data.bg/xpinstall.htm /

Има три начина за стартиране на инсталацията: под Windows – от файла Setup.exe, под DOS чрез стартова дискета и най-лесния начин-чрез bootable CD-ROM. Сега ще разгледаме последните два начина:

Стартиране на инсталацията чрез стартова дискета
Правите си стартова дискета за Windows 98. За повече информация разгледайте тази статия. След като заредите DOS режим от дискетата трябва да форматирате дяла, на който ще инсталирате. Препоръчително е форматирането на дяла, за да можете да инсталирате „начисто” операционната система. Приемаме, че ще инсталираме на дял ‘C:’. След като влезете под DOS пишете:

А:\> Format c:

Веднага ще ви попита дали наистина искате да заличите цялата информация от дяла. Вие отговаряте положително – Y.
След като приключи форматирането стартирате файла smartdrv.exe, намиращ се на дискетата.

А:\> smartdrv

Не всички стартови дискети имат файла smartdrv.exe!
След това стартирате самата инсталация:

А:\> x:
X:\> cd i386
X:\i386\> winnt

На мястото на „Х:” вие пишете буквата на CD устройството.
Тук стартирахме файла winnt.exe, който ни стартира инсталацията. Това важи за всички NT базирани операционни системи Windows.
Сега трябва да посочите местонахождението на папката i386, която се намира на инсталационния диск. След кратко „мислене” започва копиране на файловете на хард диска. След като приключи този етап компютърът ви ще се рестартира и ще започне стандартната инсталация, за която можете да прочетете малко по-надолу.
Не е задължително да инсталирате от CD. Aко имате инсталационния пакет на Windows на някой дял на твърдия диск (не на този, на който ще инсталирте) по гореописания начин можете да стартирате безпроблемно инсталацията.
Внимание: Този метод може да се ползва само ако хард диска ви е форматиран във файлова система FAT32!

Стартиране на инсталацията чрез bootable CD-ROM
Това е най-използвания и най-лесния метод за стартиране на инсталацията на Windows 2000/XP/2003. Повече за направата на такъв инсталационен диск вижте в тази статия. Този метод може да се ползва не само при Windows XP a и при Windows 2000/2003. Трябва в БИОС да настройте като първо стартиращо устройство CD-ROM. Ето как става това: влизате в BIOS (най-често с delete при стартиране на компютъра). Търсите Advanced BIOS Features (BIOS Features, Advanced Setup, Advanced Features). На First Boot Device (1st boot device) поставяте CD-ROM. Не забравяйте при излизане от BIOS да запаметите направените настройки. За тази цел вместо ESC използвайте бутона F10.
След рестарта ще ви се появи надпис “Press any key to boot from CD…”(Фигура 1). Веднага натиснете произволно копче от клавиатурата, за да зареди инсталацията от инсталационния диск. Преди да започне началната фаза, Windows инсталаторът ни проверява наличния хардуер (Фигура 2). Изчакайте да зареди инсталацията, за да преминете към следващата стъпка. Инсталаторът ще ви попита за SCSI и RAID драйвери.Ако имаме някой от тези контролери трябва да имаме предварително подготвена дискета с нужните драйвери. За целта поставяте дискетата и натискате F6. Вече за различните драйвери инсталацията е различна. Следващия екран е много важен. Имате възможност за продължение (1), поправка на стара инсталация (2) и изход (3) (Фигура 3). Натискате Enter за да продължите към следващата стъпка. Тук ни се появява лицензното споразумение (Фигура 4). Трябва да се съгласите с бутона F8, за да можете да продължите. Aко не сте форматирали предварително хард диска и имате инсталиран Windows, инсталаторът ще го засече и ще ви излезе екран, на който имате възможност за repair на старата ОС (с бутона R), продължение без да се прави поправка (с бутона Esc) и изход. Ние продължаваме като натискаме Escape. Излиза ни списък със съществуващите дялове на хард диска. Тук има две ситуации:
-хард диска ни не е разделян на дялове. Цялото пространство ни е като Unpartitioned space (Фигура 5). Трябва да използвате опция 2, показана на Фиг. 5, за да създадете дялове. На системния дял са му напълно достатъчни 5-6GB. След създаването на дял трябва да го форматирате в желаната файлова система (Фигура 6). В противен случай той става практически неизползваем.
-втората ситуация е ако имате предварително създадени дялове (Фигура 7). Тогава просто продължавате нататък. Следващия екран ви предлага да форматирате посочения дял (Фигура Cool. Избирате в каква ФС ще форматирате и натискате Enter. Инсталаторът ще ви попита дали искате да форматирате този дял. За да започне форматирането натискате F. Последната опция от фигура 8 (Leave the current file system intact <no changes>) ви дава възможност да продължите без форматиране или сменяне на ФС. След това започва копирането на файлове върху твърдия диск (Фигура 9). След като се копират нужните файлове системата ще се рестартира (Фигура 10) и ще преминете към същинската инсталация на Windows.
Внимание: след всеки рестарт ще ви се появява надпис Press any key to boot from CD…Не натискайте копчета от клавиатурата!
След като ви зареди графичния инсталатор ще започне инсталирането на хардуера (Фигура 11). Тук инсталаторът ни „разпознава” различните устройства. Възможно е краткотрайно изгасване на екрана в случай, че се разпознае видео адаптера. След тази стъпка ще трябва да оправите Регионалните и езикови опции (Фигура 12). Кликвате на бутона Customize и във всички полета за избор на Регион/Език избирате съответно Bulgaria/Bulgarian. Въвеждате име и организация в следващия прозорец (Фигура 13). Преминавате към следващата стъпка, в която трябва да въведете сериен номер (Фигура 14). Трябва да си намерите предварително серийния номер за Windows XP. Ако въведете грешен ключ или не въведете няма да можете да продължите инсталацията. След този прозорец идва следващия, в който трябва да въведете име на компютъра и администраторска парола. „Кръщаването” на компютъра не е наложително, но е много важно да въведете администраторска парола за по-голяма сигурност. В долното поле трябва да повторите същата парола (Фигура 15). Часа и дата инсталаторът си ги настройва автоматично чрез BIOS. Вие избирате часовата зона - [GMT +02:00] Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius. По-надолу трябва да отметнете Automatically adjust clock for... (Фигура 16). Започва инсталирането на мрежовите компоненти. Изчакайте няколко минути докато се появи следващия прозорец, в който трябва да конфигурирате мрежата (Фигура 17). Имате възможност ръчно да конфигурирате мрежата (Custom settings) или тя да се конфигурира по подразбиране (Typical settings). В следващия прозорец трябва да въведете Workgroup или Domain (Фигура 1Cool. Aко изберете Домейн Windows ще ви поиска администраторската парола. Започва инсталирането на компонентите на Windows (Фигура 19), регистрирането им и финализиране на инсталацията. След този дълъг етап компютъра ви ще се рестартира отново. С това основната част от инсталацията на Windows XP премина. Сега следва един кратък финален етап. След кратък престой се появява първия екран от последния етап. Кликвате на Next и компютърът ще ви поиска да се свърже към интернет. Пропускате тази възможност като кликнете на Skip. Windows ще поиска да бъде активиран. Имате възможност да активирате до 30 дневен срок така че изберете No, remind me every few days (активирай друг път). В следващата стъпка трябва да създадете User Account. Имате възможност да създадете първоначално пет профила. За сега един ще ви е напълно достатъчен. Въвеждате някакво име на профила и стигате до финала. Сега трябва само да инсталирате необходимите драйвери и програми и да направите някои дребни слединсталационни настройки.

_________________
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://vbox7.nice-forums.net
 
Как да преинсталираме Windows XP
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Vbox7.Nice-ForumS.NeT :: Други :: Други-
Идете на: